0
Вход и Регистрация
Уважаеми клиенти, към момента срокът за изпълнение на поръчки е между 7 и 14 дни в зависимост от наличността на продуктите!

Бял пелин лечебна билка 2 броя саксии - Artemisia absinthium

2 броя вкоренени разсади

7.90 лв.

Вид на артикула

Този артикул се предлага във вид на вкоренено в саксия растение!

Белият пелин, наричан още обикновен пелин или сладък пелин (Artemisia absinthium) е широко разпространен полухраст в нашите ширини. Има своеобразен приятен аромат, сребърен цвят и силно горчив вкус. Цъфти от юли до септември с дребни жълти цветове. Среща се по тревисти и каменисти места, из храсталаци и градини, покрай огради в цялата страна, но главно в равнините и предпланините.

Всички части на растението съдържат горчивото вещество абсинтин. За лечебни цели се използва надземната част. Добива се по време на цъфтеж. Билката стимулира апетита, помага при лош дъх, справя се отлично с паразити в тялото, тонизира. Приема се под формата на чайове и запарки.

Белият пелин се самозасява и заради това е подходящ за отглеждане в двора. Добре е да се полива редовно, но между поливките почвата трябва да засъхва. Торене не е необходимо. Пелинът няма естествени неприятели и рядко страда от болести. Растението е чудесен съсед за цветя, а също и за зеленчуци и овошки. Горчивият му аромат гони комари, мухи, мравки,мишки молци и др. Отварата от пелин е чудесен инсектицид срещу насекоми.

magnifier